• banner4
  • banner1
  • banner2
  • banner3

EFT

EFT Emotional Freedom Technique

Dit is een kloptechniek die je gebruikt om de beide hersenhelften te herprogrammeren. We maken hierbij gebruik van de levensenergie, de zgn. energiebanen in ons lichaam en bepaalde drukpunten. Deze techniek is simpel zelf uit te voeren zonder er heel diep op in te gaan. Je hoeft immers ook niet technisch te zijn om in je auto te rijden. Ik gebruik EFT om je bewust te maken wat er in je lichaam speelt en om het probleem op te lossen. EFT is voelen, voelen hoe zwaar een bepaalde emotie of trauma voor jou is. Door te kloppen op de energiebanen wordt de zwaarte van de emotie lichter en uiteindelijk verdwijnt het.

Soms kan dit al in enkele sessies.

 

EFT Emotional Freedom Technique

Doe EFT bij stress en gevoelens van onbehagen en wordt snel rustiger! Klop eenvoudig met je vingertoppen op de acupressuurpunten van de lichaamsmeridianen en de stress vermindert doordat adrenaline en cortisol (stresshormonen) in je bloed plaats maken voor serotonine (gelukshormoon).

Wat zijn energiebanen of meridianen?

Ons hele lichaam werkt op energie, ons hart klopt ( hart energie), ons eten wordt verteerd ( spijsverteringsenergie). Lopen, bewegen, denken, kortom alles wat we doen heeft energie nodig. Die energie ontvangen we door ons eten. In ons lichaam bevinden zich de energiebanen of meridianen.

De Chinezen hebben in een heel ver verleden een systeem ontwikkeld om deze energiebanen ‘’zichtbaar’’ te maken. Hierop berust de Accupunctuur, Voetreflexzone therapie, Shiatsu, Tai Chi, en vele andere geneeskundige technieken en bewegingsleren. De energie (Chi) circuleert door ons lichaam, in specifieke banen die met elkaar verbonden zijn. Dit zijn de meridianen.  Alle meridianen zijn verbonden met bepaalde organen. Vandaar dat klachten vaak ook problemen geven aan de organen als de energie in de meridianen verstoord is.

Meridiaan

Hoofdemoties

Hart

Gekwetst, Teleurstelling, Afgewezen, Liefdesverdriet

Dunne darm

Kwetsbaar, Verloren, Onzeker

Drievoudige verwarmer, schildklier, bijnieren

Zwaarmoedig

Kringloop: geslachtsorganen - hypofyse

Onderdrukte emoties

Milt / pancreas

Gebrek aan zelfvertrouwen

Maag

Overbezorgd

Long

Verdriet

Dikke darm

Dogmatisch / rigiditeit

Nier

Angst

Blaas

Besluiteloosheid

Lever

Boosheid

Galblaas

Verbittering

De hoofdemoties zijn ook weer onderverdeeld in secundaire emoties.

Wat zijn emoties en gevoelens?

Gevoel en emoties zijn als het ware bewegingen in die energie. Soms voelen we die en vaak ook niet omdat we ze negeren.

Emoties kunnen ontstaan door bepaalde gedachtes die gekoppeld zijn aan gevoelens. Zo kan een bepaalde gedachte een gevoel geven en andersom kan een gevoel ook een gedachte activeren. We hebben net al gelezen dat alles samenhangt. Emoties kun je dan ook zien als verstoringen in een energiebaan. Deze energiebaan is dan geblokkeerd waardoor de energie niet meer vrij door het lichaam kan stromen met alle gevolgen van dien. Klachten! Soms heb je meteen last van die klachten maar soms als je ze negeert of niet weet wat er aan de hand is kan zo’n klacht zich jaren “verstoppen”. Je hebt dan alleen wat vage klachten waar niemand iets mee kan. Met EFT en SRT zijn deze klachten wel te plaatsen en voor vele mensen is dit de opening tot herkennen en bewust worden. De oplossing van het probleem. 

Pak je probleem aan en leef vrij van beperkende emoties.

Wanneer je last hebt van beperkende emoties zoals ongewenste gedachtes kun je bewust je gevoel proberen te sturen maar meestal krijg je dan innerlijke conflicten, een innerlijke strijd die heel vermoeiend is. Sommige emoties zitten zo diep in je  onderbewuste dat je ze niet of nauwelijks kunt sturen. Je emotionele brein ( hier zit ook een deel van je onderbewuste)  werkt veel sneller dan het bewuste brein, waardoor je bepaalde gevoelens al hebt voordat je ze bewust bent. Sommige dingen weet je gewoon, je weet dat je niet bang hoeft te zijn voor een klein spinnetje maar toch vliegen de rillingen je over de rug. Deze strijd tussen het bewuste en onderbewuste brein heet “psychologische omdraaiing” of psychological reversal. Dit kost enorm veel energie en je zelfvertrouwen kan een aardige knak krijgen. Sommige therapieën zijn erop gericht je gedachten te veranderen waardoor je je uiteindelijk beter zou moeten voelen. Dit is een lange weg waarin je probeert via je bewuste brein het emotionele brein te beïnvloeden. Uiteindelijk kan dit leiden tot een obsessie, die gelijk is aan olie op het vuur gooien terwijl je het eigenlijk wilt blussen.

Hoe gaan we te werk met EFT?

Allereerst gaan we het probleem benoemen, we kijken welke waarde / zwaarte dit probleem heeft. Door een zin te vormen met de gegevens van het probleem, de zogenaamde opzeg zin, wordt het probleem tijdelijk minder zwaar en kun je het probleem accepteren. Door ondertussen te kloppen op de meridianen kunnen we het emotionele brein resetten en het probleem oplossen. De energie kan weer vrij door het lichaam stromen wat een vrij en opgelucht gevoel geeft.
Afhankelijk van de ernst en de zwaarte van het probleem is het soms al mogelijk binnen enkele sessie ( 3 tot 10) los te komen van beperkende emoties (gedachtes) en gedragspatronen waardoor je weer vrij kunt leven.

Wanneer kunnen we EFT inzetten?

EFT kunnen we inzetten bij tal van klachten die te maken hebben met emoties. Je kunt dan denken aan: onverwerkte emoties, pijnlijke herinneringen en trauma’s.
Depressies, pijnen, angst en spanning lenen zich ook uitstekend voor EFT
Ook bij verslavingen is EFT een welkome therapie. In samenwerking met SRT is EFT een zeer doelgerichte therapie met heel goede resultaten.

Duur van de behandeling

In het beginsel zal een sessie 1 uur duren. Je leert dan de EFT methode zelf toe te passen.
Door de methode zelf toe te passen kun je voor de rest van je leven je problemen voor een groot deel zelf de baas. Ook kan EFT een onderdeel zijn van een gecombineerde sessie met SRT.
Na de behandeling kan het voorkomen dat de klacht toeneemt. De energie rond de klacht heeft nu vrij baan en moet afgevoerd worden. Veel water drinken is hierbij het advies.  De klacht zal uiteindelijk minder worden en zelfs geheel verdwijnen. Bij twijfel kunt u mij altijd bellen.